Het kabinet-Rutte heeft grote moeite om de economie weer vlot te trekken. Dat komt mede door de langjarige dip op de huizenmarkt. Maar stabilisatie is in zicht. Een terugblik met de infographic: zo steeg en daalde de huizenprijs per provincie.

Eén van de redenen dat Nederlandse consumenten al tijden somber zijn en de hand op de knip houden, is de teruggang op de huizenmarkt die vanaf 2008 is ingezet. Veel huiseigenaren hadden niet gerekend op dalende prijzen en vooral veel jonge kopers zagen de prijs van hun pand onder de waarde van de hypotheek dalen.

Als de voortekenen niet bedriegen, komt het kabinet Rutte dinsdagmiddag met enkele maatregelen om de huizenmarkt te ondersteunen. Zo zouden vermogens in spaarhypotheken makkelijker belastingvrij aangewend moeten kunnen worden voor aflossing van de hypotheekschuld.

Maar de echte kentering kan pas optreden als huizenprijzen zover zijn gedaald dat ze weer beter betaalbaar worden voor starters. Daarbij spelen baanperspectieven op de arbeidsmarkt ook een rol.

Huizenmarkt: bodem in zicht

Het Centraal Planbureau stelt in de zondag gepubliceerde Macro Economische Verkenning 2014 dat de werkloosheid volgend jaar nog oploopt, maar wat de huizenprijzen betreft is stabilisatie wel inzicht.

"De malaise op de woningmarkt duurt voort, maar er lijkt wel licht zichtbaar aan het eind van de tunnel", aldus het CPB. Het Planbureau wijst erop dat het aantal bouwvergunningen stabiliseert na jaren van daling, dat de verkoop van nieuwbouwwoningen enigszins herstelt en dat er een einde lijkt te komen aan de daling van het aantal transacties op de huizenmarkt. (Zie: Woningverkoop bijna 20 procent in plus)

Daarmee kan de huizenmarkt ook een basis vormen voor breder economisch herstel.

Z24 blikt nog even terug op het knappen van de zeepbel met een infographic die de ontwikkelingen per provincie laat zien sinds 2003, op basis van cijfers van het CBS.

Op de tijdslijn duiden de lichte kleuren op lagere gemiddelde huizenprijzen, en donkere kleuren op hogere prijzen. Vooral in provincies als Noord-Brabant en Gelderland is het verval na 2008 (van donker naar licht) groot, terwijl bijvoorbeeld de provincie Utrecht relatief duur is gebleven.

(Druk op de play-knop om de visualisatie af te spelen.)